Praktyka zagraniczna uczniów MECHANIKA
Zespół Szkół Mechanicznych kontynuuje i rozwija swoje kontakty zagraniczne. W ramach programu Leonardo da Vinci, przy wsparciu finansowym POKL, uczniowie kl. II technikum organizacji usług gastronomicznych i kl. III technikum ekonomicznego wraz z opiekunami (U. Musialik, R. Koziarską, M. Staszczyszyn i A. Matkowskim) w okresie od 26.05. do 22.06.2013r. przebywali w Wielkiej Brytanii na praktyce zawodowej. Na realizację projektu „Staże w Unii Europejskiej szansą na sukces młodych techników” szkoła pozyskała ponad 71 000 Euro. Dlatego całość kosztów (wyżywienie, pobyt, kurs językowy, wycieczki, przelot do i z Anglii) finansowana była ze środków projektu. Uczniowie otrzymali także kieszonkowe na własne wydatki.
Program Leonardo da Vinci promuje innowacyjne podejścia do edukacji i doskonalenia zawodowego, w taki sposób, aby system kształcenia jak najpełniej odpowiadał potrzebom rynku pracy i dał możliwość zdobycia nowych kwalifikacji według nowoczesnych standardów. Niezwykle ważne jest przy tym kształtowanie otwartości i wrażliwości międzykulturowej, nauka języków obcych oraz umiejętności adaptowania się do warunków życia i pracy w różnych krajach europejskich.
Młodzież przebywała w Portsmouth (miasto na południowym wybrzeżu Anglii, położone na wyspie Portsea), a praktykę odbywała w miejscowych firmach. Uczniowie technikum ekonomicznego m.in. w Zam Zam Estates, Buckland Community Centre, Waterfields Esteta Agent of Southsea, The Community Empowerment Group, a technikum organizacji usług gastronomicznych w restauracjach i kawiarniach m.in. Rockby's, Jamocha Coffe Shop, Pompey on a Roll, Churchill's Cafe, Bodrum Restaurant.
Wyjazd poprzedzony był licznymi przygotowaniami: językowym, pedagogiczno – psychologicznym i kulturowym, które miały pomóc w adaptacji w nowych warunkach. W czasie pobytu realizowany był program kulturowy; odbyła się wycieczka do Londynu i Brighton.
Staż i pobyt w Anglii przyniosły wiele korzyści. Pozwoliły na doskonalenie posiadanych i zdobycie nowych umiejętności:
- zawodowych (ekonomiści, m.in. redagowanie pism w j. angielskim, sporządzanie dokumentacji, organizacja zakupu i sprzedaży towarów, marketing usług i towarów, ewidencja zdarzeń gospodarczych; gastronomicy, m.in. organizacją pracy zakładu gastronomicznego, obsługa urządzeń, przygotowywanie dań, aranżacja sali konsumenckiej, obsługa klienta)
- społecznych (adaptacja do nowych warunków, współpraca w grupie, dojrzałość społeczna, otwartość)
- językowych (posługiwanie się j. angielskim w pracy zawodowej i w sytuacjach codziennych).
Wszyscy świetnie poradzili sobie zarówno w miejscach praktyki jak i w codziennych sytuacjach, a pobyt w Anglii dostarczył wielu niezapomnianych wrażeń i wspomnień na całe życie.
Na rok 2014 zaplanowane są następne staże. Kolejny złożony przez szkołę projekt otrzymał dofinansowanie i uczniowi technikum mechanicznego i logistycznego wyjadą do Wielkiej Brytanii w maju i w październiku.
Renata Koziarska – koordynator projektu
Opublikował(a):
Data publikacji: 18-07-2013 08:37
Modyfikował(a):
Data modyfikacji: 18-07-2013 10:03