Menu pomocnicze
Jesień
 
       Zespół Szkół Mechanicznych kontynuuje i rozwija swoje kontakty zagraniczne. W ramach programu Leonardo da Vinci, przy wsparciu finansowym POKL, uczniowie kl. II technikum organizacji usług gastronomicznych i kl. III technikum ekonomicznego wraz z opiekunami  (U. Musialik, R. Koziarską, M. Staszczyszyn i A. Matkowskim) w okresie od 26.05. do 22.06.2013r. przebywali w  Wielkiej Brytanii na praktyce zawodowej. Na realizację projektu „Staże w Unii Europejskiej szansą na sukces młodych techników” szkoła pozyskała ponad 71 000 Euro. Dlatego całość kosztów (wyżywienie, pobyt, kurs językowy, wycieczki, przelot do i z Anglii) finansowana była ze środków projektu. Uczniowie otrzymali także kieszonkowe na własne wydatki. 
       Program Leonardo da Vinci promuje innowacyjne podejścia do edukacji i doskonalenia zawodowego, w taki sposób, aby system kształcenia jak najpełniej odpowiadał potrzebom rynku pracy i dał możliwość zdobycia nowych kwalifikacji według nowoczesnych standardów. Niezwykle ważne jest przy tym kształtowanie otwartości i wrażliwości międzykulturowej, nauka języków obcych oraz umiejętności adaptowania się do warunków życia i pracy w różnych krajach europejskich. 
       Młodzież przebywała w Portsmouth (miasto na południowym wybrzeżu Anglii, położone  na wyspie Portsea), a praktykę odbywała w miejscowych firmach. Uczniowie technikum ekonomicznego m.in. w Zam Zam Estates, Buckland Community Centre, Waterfields Esteta Agent of Southsea, The Community Empowerment Group, a technikum organizacji usług gastronomicznych w restauracjach i kawiarniach m.in. Rockby's, Jamocha Coffe Shop, Pompey on a Roll, Churchill's Cafe, Bodrum Restaurant.
       Wyjazd poprzedzony był licznymi przygotowaniami: językowym, pedagogiczno – psychologicznym i kulturowym, które miały pomóc w adaptacji w nowych warunkach. W czasie pobytu realizowany był program kulturowy; odbyła się wycieczka do Londynu i Brighton.
           Staż i pobyt w Anglii przyniosły wiele korzyści. Pozwoliły na doskonalenie posiadanych i  zdobycie nowych umiejętności:
  • zawodowych (ekonomiści, m.in. redagowanie pism w j. angielskim, sporządzanie dokumentacji, organizacja zakupu i sprzedaży towarów, marketing usług i towarów, ewidencja zdarzeń gospodarczych; gastronomicy, m.in. organizacją pracy zakładu gastronomicznego, obsługa urządzeń, przygotowywanie dań, aranżacja sali konsumenckiej, obsługa klienta)
  • społecznych (adaptacja do nowych warunków, współpraca w grupie, dojrzałość społeczna, otwartość)
  • językowych (posługiwanie się j. angielskim w pracy zawodowej i w sytuacjach codziennych).
          Wszyscy świetnie poradzili sobie zarówno w miejscach praktyki jak i w codziennych sytuacjach, a pobyt w Anglii dostarczył wielu niezapomnianych wrażeń i wspomnień na całe życie.
           Na rok 2014 zaplanowane są następne staże. Kolejny złożony przez szkołę projekt otrzymał dofinansowanie i uczniowi technikum mechanicznego i logistycznego wyjadą do Wielkiej Brytanii w maju i w październiku.
 
Renata Koziarska – koordynator projektu
 
 
A 3.jpeg
A 1.jpeg
A 2.jpeg
A 6.jpeg
A 7.jpeg
A 4.jpeg
 
 
Opublikował(a):  Data publikacji: 18-07-2013 08:37 Modyfikował(a):  Data modyfikacji: 18-07-2013 10:03
Przewiń do góry